Wie denk je wel dat je bent!

Ik zie mijn districtmanager met een chagrijnig gezicht de winkel binnenstormen, stiert zonder wat te zeggen langs me heen, flikkert zijn attaché koffer op de toonbank en schreeuwt: ‘Wie denk jij wel dat je bent! Zo’n jong broekie die net begint, om zomaar eventjes 8 extra mensen erbij aan te nemen!’ Ik hoor walging en zie een grijns, zo eentje van ‘hoe ga jij je hier uit redden vriend.’ Hij wacht.

Terwijl ik wil antwoorden vervolgt hij zijn monoloog. ‘Je gaat dik over het toegestane percentage loonkosten heen’. Ik zie mijn eerste filiaalmanagers baan al aan de wilgen hangen. ‘Ja maar…’ wil ik zeggen. Geen kans, hij buldert door. ‘Jij zorgt er persoonlijk voor dat als ik de volgende keer deze winkel bezoek het loonkosten percentage weer op niveau staat’. Met rood doorlopen ogen vertrekt hij zoals hij gekomen is.

Twee maanden later ik zie hem de winkel binnen lopen. Hij mompelt wat, het blijkt een groet. Enigszins ongemakkelijk neemt hij achter mijn bureau plaats, pakt z’n papieren en legt ze stilzwijgend voor me neer. 'Ik moet je complimenteren met de resultaten' zegt ie enigszins beschaamd. 'De omzet stijgt gigantisch en de loonkosten in procenten dalen. Hoe doe je dat?'

Ik kijk hem recht aan en vraag: ‘hoe gaat het met u? Hoe was uw weekend met de kleinkinderen? Wat wilt u drinken? Dát is hoe wij dat doen. We hebben nu tijd voor klánten, om dóór te kunnen vragen, om te kunnen lúisteren naar hun antwoorden. Probeer maar eens, dat werkt.’

Shop Academy -GoudenManager

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!