Waarmee mag ik u blij maken? 

'Wilt u bij dat heerlijke biertje ook van die lekkere knapperige nootjes?' Mensen gniffelen, ik open mijn ogen. 'We hebben er nog meer hoor' tipt hij enthousiast. De purser straalt en schittert door het gangpad. Het vliegtuig schudt. ‘Oeps, verkeersdrempels’ grapt ie vrolijk. De passagiers genieten, onverstoorbaar gaat hij verder. 'Heeft u wel zonnebrand meegenomen?' zegt hij lachend tegen een bejaarde dame terwijl hij haar speels op de schouders tikt.

Recht voor me speelt zich een top performance af waar menig verkoper de vingers bij af kan likken. Iedereen die hij aanspreekt koopt, minstens twee stuks. Mijn maag begint spontaan te knorren. Vriendelijk kijkt hij me net iets langer aan. ‘Waarmee mag ik u blij maken?’ Ik bestel, hij grijnst, ’heb je wel eens een Snicker bij je chocolademelk geproefd?’ Deze purser weet tussen Eindhoven en Ibiza de volledige voorraad lekkernijen, dranken andere versnaperingen naar de buiken van de passagiers te verplaatsen.

‘Hoe doe je dat nou' vraag ik hem. 'Je hebt zeker een stevige training achter de rug'. Even was hij stil en zei, 'nee hoor, het enige wat ik doe is vragen stellen en plezier maken met de gasten. Trouwens, iemand die mij zo'n vraag stelt, daar ben ik nieuwsgierig naar. Wat doe je voor werk?’

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!