Sigaar uit eigen doos?

‘Tweeënzeventig euro tachtig’ galmt Hans vanachter de toonbank. De woorden vinden zijn weg tussen de stapels sigarendozen door naar het verste hoekje van zijn winkel. Daar staat de pinautomaat en daar zit Ivar, gezellig met mij te kletsen, beiden in een zacht leren fauteuil.

Ivar veert op, loopt naar het apparaat, begint er fanatiek op te tikken en roept enthousiast terug, ‘honderd tweeënzeventig euro tachtig?’ Intussen geeft hij de klant, die lachent op hem afloopt, een knipoog.

Genietend vanuit mijn luxe zetel bekijk ik dit repeterende hartverwarmende 4D spektakel waar ik deelgenoot van ben. Iedereen die mij passeert wandelt met een grote glimlach naar het pinapparaat, op weg om geld van hun rekening te laten afschrijven. Ze moeten er nog een stuk voor lopen ook.

Wat is het geheim van deze winkel? Hoe kan het dat klanten, van jong tot oud, met plezier hier hun geld komen brengen?

Ik ben al maanden niet meer bij Hans in de winkel geweest. Terwijl ik binnenstap ziet Hans mij, stopt met waar hij mee bezig is, loopt naar mij toe, steekt gracieus zijn hand naar me uit, kijkt me aan en vraagt, ‘hoe gaat het met je en wil je daar een sigaar bij?’

Binnen een paar minuten raken we met z’n drieën in gesprek, genietend van een sigaar en een kop koffie, filosoferend over de essentie van het leven. ‘Zullen we bij die sigaar en ons mooie gesprek ook nog een heerlijk glaasje Grappa doen?’ vraagt Ivar uitnodigend.

Twee uur later nadat we over de huidige politieke ontwikkelingen onze visie hebben gedeeld stap ik op, loop naar de toonbank en zeg tegen Hans, ‘doe me maar een doos van die sigaren die ik net heb gerookt’. Luidt galmt Hans vanachter zijn toonbank richting pinautomaat, ‘tweeënvijftig euro vijftig.’ Ivar springt op uit zijn stoel, tikt driftig op het apparaat en vraagt met luide lachende stem, ‘honderd tweeënvijftig euro vijftig?’

Meer dan blij reken ik af. Een winkel waar iedere klant wordt gezien en gehoord zonder procedures en protocollen. Recht uit het hart, met een grap en een grol. En die sigaar? Die kwam niet uit eigen doos, service van de zaak!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!