Broodje kroket als koopknop

Precies op het juiste moment trakteert de hartelijke verkoopster mij op een brede glimlach. Haar vrolijke blauwe ogen raken mijn ziel, wat een feest! ‘Ik zoek een combimagnetron’ vertel ik haar. Na een paar korte vragen trekt ze enthousiast van enkele modellen de klep open en begint te vertellen.

‘Kijk’ zegt ze,’ in deze oven kun je binnen tien minuten heerlijk krokante kipkluifjes klaarmaken door de speciale bakplaat’. Ik kijk haar verlekkerd aan en zeg: ‘Dat klinkt verrukkelijk, zeker als je honger hebt’. Bijna reageert ze onmiddellijk: ‘wilt u iets, wilt u een broodje kroket?’ Het is nog maar elf uur, maar wat kan het me schelen. Even later zit ik met het heerlijke broodje kroket aan tafel en kletsen we over allerlei zaken. Haar spontaniteit en onbevangenheid zijn oprecht, puur. Ontspannen vertelt de verkoopster enthousiast over keukens, stelt vragen en luistert.

Ze ontdekt dat er om de combimagnetron nog een inbouwkast nodig is en een keukentje voor mijn nieuwe kantoor. Wow, bij háár wil ik kopen. Tevreden wandel ik met een stapel brochures richting de uitgang langs een videoscherm. Ik geef de perfect commercieel lachende vrouw een knipoog. Geen reactie. Geef mij maar mijn eigen verkoopster. Zij is écht.

Fragment uit het boek ‘Winkelgeluk’.
Zie www.advanbeek.nl/bookshop

Newsletter